WLTP – ce inseamna, mai exact?

WLTP – ce inseamna, mai exact?

WLTP, acronimul pentru Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, in romana Procedura Globala Unitara de Testare a Vehiculelor Usoare, a reprezentat o mica revolutie in industria auto si tocmai s-a consumat, la finele anului 2018, mai precis la 1 Septembrie 2018. Dar ce reprezinta ea, mai exact?

WLTP este un nou standard care se refera la masurarea atat a consumului, cat si a emisiilor autovehiculelor, implicit la eficienta acestora din perspective economice si climatice. Odata cu intrarea in vigoare a standardului WLTP, s-a depasit etapa standardului anterior, NEDC (New European Driving Cycle), aflat in vigoare de mai bine de 30 de ani. 

WLTP introduce conditii de testare a masinilor mult mai apropiate de realitate (chiar daca, bineinteles, niciun test nu va putea acoperi, vreodata, toate conditiile reale de circulatie). Astfel, se vor lua in considerare diverse conditii de trafic (urban, extraurban, autostrazi, drumuri principale si secundare), distantele parcurse in vederea testelor vor fi mai mari, iar temperaturile ambientale vor fi mai diverse si mai apropiate de mediile europene. De asemenea, cuplul folosit pe perioada testarii va fi mai mare, atat in privinta valorilor medii, cat si a celor maxime, la fel si in privinta vitezei de rulare. 

In privinta echiparii masinilor, pentru a respecta standardul WLTP, toate autovehiculele cu motorizari diesel vor trebui sa fie dotate cu filtru de particule si sisteme de tratare cu uree a emisiilor CO2 (deja binecunoscutul AdBlue). In privinta motorizarilor pe benzina, si aici se va generaliza folosirea filtrului de particole.

Impactul WLTP asupra masinilor rulate

Pentru a intelege efectele introducerii noului standard WLTP asupra pietei de masini SH, trebuie mai intai sa cunoastem calendarul introducerii acestuia. Astfel, toate noile modele (indiferent de producator) lansate dupa 1 Septembrie 2017 sunt, deja, conforme cu standardul WLTP. In plus, inclusiv modelele aflate in productie inainte de 1 Septembrie 2017 au trebuit aduse la nivelul WLTP incepand cu 1 Septembrie 2018. Doar un mic numar de masini, pentru care s-a cerut o derogare speciala, mai pot fi comercializate dupa data de 1 Septembrie 2018 si doar pana la 1 Septembrie 2019.

Cu alte cuvinte, atunci cand sunteti in cautarea unei masini rulate, va trebui sa fiti mai atenti decat de obicei la data primei inmatriculari. Chiar daca datele de 1 Septembrie 2017 / 2018 / 2019 nu vor reprezenta o certitudine in privinta standardului respectat de masina de care veti fi interesat (WLTP sau NEDC), ele va vor putea oferi un prim indiciu in privinta ahizitie pe care doriti sa o faceti.

Daca sunteti in cautarea unei masini rulate si doriti sa o achizitionati in deplina cunostinta de cauza, echipa Di-Bas Autorulate, parte a grupui Di-Bas, va asteapta cu o oferta variata, corecta si complet transparenta!

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *